Ryby wędzone (na zimno)

Od kiedy?

12 lat +

Często uczula?

Nie

Niezależnie od tego czy produkt jest silnym alergenem czy też nie- nie opóźniamy jego wprowadzania. Opóźnianie wprowadzania alergenów do diety malucha może w rezultacie zwiększyć szansę rozwinięcia się alergii.

Można na surowo?

Nie

Surowe mięso i ryby nie nadają się dla niemowlaka. Produkty wędzone na zimno również traktujemy jak produkty surowe, te wędzone na ciepło są już po obróbce termicznej.

Ryby nie stwarzają większego ryzyka zadławienia. Trzeba jednak pamiętać, by dokładnie oczyścić je z ości. 

LOGO (25)

12 lat +

Nie ma określonego wieku od kiedy surowe mięso lub ryby są całkowicie bezpieczne.

Ryby wędzone na zimno traktujemy jak ryby surowe, a surowe mięso i ryby nie są wskazane w diecie maluchów, ze względu na ryzyko zakażenia. Nie ma określonego wieku od kiedy surowe mięso i ryby są dozwolone, ostateczna decyzja należy do rodzica. Przeczytaj też: ryby wędzone na ciepło

Wartości odżywcze

Białko

Żelazo

Cynk

Omega-3