Sardynki

Od kiedy?

6 miesięcy +

Często uczula?

Tak

Niezależnie od tego czy produkt jest silnym alergenem czy też nie- nie opóźniamy jego wprowadzania. Opóźnianie wprowadzania alergenów do diety malucha może w rezultacie zwiększyć szansę rozwinięcia się alergii. Najczęstszym alergenem jest mleko krowie, dotyczy 2-3% niemowląt, drugim białko jaja. Inne alergie występują jeszcze rzadziej, w liczbie poniżej 1%.

Można na surowo?

Nie

Sardynki podajemy po obróbce termicznej lub z puszki.

Sardynki nie stwarzają większego ryzyka zadławienia.

rozgryzarka, Natka (3)

6 miesięcy +

Sardynki z puszki opłucz przed podaniem, możesz podawać je w całości, razem ze znajdującymi się w środku ośćmi, ponieważ ości sardynek z puszki są super miękkie i wręcz same się rozpadają. Możesz przepołowić sardynkę na pół i wyjąć idący po jej długości kręgosłup. Świeże sardynki ugotuj, a następnie wyfiletuj z ości. Podawaj bez ości, zawsze po obróbce termicznej, w kawałkach do rączki.

rozgryzarka, Natka (4)

9 miesięcy +

Możesz zacząć podawać również sardynki pokrojone na mniejsze kawałki "na raz". Sardynki z puszki możesz podawać wraz z ośćmi, warto wypłukać je przed podaniem z zalewy (nadmiaru soli). Świeże sardynki podawaj po obróbce termicznej i usunięciu ości (filety pokrojone na mniejsze kawałki "na raz")

rozgryzarka, Natka (3)

12 miesięcy +

Nie musisz płukać zalewy sardynek z puszki przed podaniem. Podawaj w dowolnym kształcie, zarówno jako samodzielny element talerza, jak i składnik dań.

Sardynki nie przyczyniają się do powstawania zaparć.

Sardynki są pełne zdrowych kwasów tłuszczowych z grupy omega-3, kluczowych do prawidłowego rozwoju aminokwasów, witamin z grupy B, witaminy E, wapnia, żelaza, a także rzadko występującej w pożywieniu witaminy D. Dodatkowo są to rybki mało zanieczyszczone i turbo zdrowe. Bez wątpienia więc są to produkty, które warto wprowadzić do diety malucha od początku rozszerzania diety. Możesz sięgać zarówno po sardynki świeże, jak i te z puszki.

Wartości odżywcze

DHA

KT omega-3

Białko

Żelazo

Witamina D

Witaminy z grupy B

witamina E

wapń