Ze względu na to, że niemowlęta są szczególnie narażone na wszelkie zanieczyszczenia, ponieważ wydalanie substancji toksycznych i zbędnych produktów przemiany materii nie zachodzi tak sprawnie jak u osób dorosłych – lepszym wyborem dla malucha będzie ryż biały, który nie jest tak zanieczyszczony arsenem jak ryż czarny. Staraj się unikać ryżu brązowego /czarnego (może pojawiać się w diecie dzieci, ale raczej okazjonalnie) i produktów wytwarzanych na jego bazie (wafli ryżowych i niewskazanych w diecie dzieci napojów ryżowych). Ryż biały będzie lepszym wyborem i może być elementem różnorodnej diety dziecka, ale nie powinien być głównym dodatkiem węglowodanowym po który sięgamy. Osobiście polecam sięgać po ryż biały jaśminowy.
Ryż czarny jest bardziej wartościowy pod względem składników odżywczych niż oczyszczony ryż biały. Jednak przez kilka pierwszych lat życia nie warto z nim przesadzać, a najlepiej unikać. Później- w ramach różnorodności można włączyć też ryż czarny do diety dziecka.