wołowina rozgryzarka

Mięso wołowe

Od kiedy?

6 miesięcy +

Często uczula?

Nie

Niezależnie od tego czy produkt jest silnym alergenem czy też nie- nie opóźniamy jego wprowadzania. Opóźnianie wprowadzania alergenów do diety malucha może w rezultacie zwiększyć szansę rozwinięcia się alergii. Najczęstszym alergenem jest mleko krowie, dotyczy 2-3% niemowląt, drugim białko jaja. Inne alergie występują jeszcze rzadziej, w liczbie poniżej 1%.

Można na surowo?

Nie

Mięso dla malucha powinno zawsze być całkowicie ugotowane, nie surowe.

Mięso, jeśli nieodpowiednio podane, może stwarzać ryzyko zadławienia. Upewnij się, że proponujesz pokarmy w odpowiedniej, bezpiecznej formie oraz, że pozycja malucha podczas posiłku jest stabilna i bezpieczna. 

rozgryzarka wieprzowina

6 miesięcy +

Początkowo najlepiej podawać mięso w szerokich, cienkich paskach lub grubych "słupkach: do rączki. Taka forma podania może służyć początkowo bardziej do "pociumkania", a nie jedzenia. Dlatego warto podawać mięso w różnorodnej formie, również w postaci np. mięsa mielonego, w formie pulpetów czy mięsnego sosu do makaronu lub kaszy. Taka forma podania będzie znacznie łatwiejsza do zjedzenia. Dodatkowo możesz proponować również resztki mięsa na kości (bez chrząstek), aby stymulować jamę ustną dziecka i żeby ćwiczyło sobie na twardych kawałkach.

rozgryzarka, Natka (12)

9-12 miesięcy +

Możesz wprowadzić również mięso "porwane" lub pokrojone w niewielką kostkę.

wieprzowina rozgryzarka

2 lata +

Możesz proponować mięso w dowolnej postaci.

Mięso nie jest zapierające.

Od początku rozszerzania diety możesz zaproponować maluchowi każdy rodzaj mięsa np. wołowinę, cielęcinę, kurczaka, królika, indyka, wieprzowinę, kaczkę czy nawet dziczyznę (w przypadku dziczyzny najlepiej sięgać po tą sklepową, która pochodzi z pewnego źródła i jest przebadana- choć pewnie myśliwi by mnie za to stwierdzenie zjedli :P). Na wyróżnienie zasługuje wołowina i cielęcina, ze względu na najwyższą wśród mięs zawartość żelaza, a także indyk, kurczak i królik, bo jest to białe i delikatne mięso.

Mięso powinno zajmować ok. 1/4 porcji na talerzu i będzie na nim źródłem białka. Mięso może być wartościowym elementem diety i choć jest źródłem lepiej przyswajalnego żelaza (hemowego)- nie ma konieczności proponowania go codziennie. Polecam sięgać po nie rzadziej (np. 2-3x w tygodniu) a wybierać to najwyższej jakości (i różne jego rodzaje). Unikaj za to podawania przetworów mięsnych takich jak parówki, kiełbasy, szynki czy konserwy.

Gdzie kupować mięso? Ja korzystam z Mięsnej Paczki, czyli ekologicznego, głęboko mrożonego mięsa (w szczycie swojej świeżości- dzięki czemu trafia możliwie najświeższe na nasze talerze). Mięso, twarde jak kamień dostarczane jest do Twojego domu w specjalnych Paczkach. Z kodem ROZGRYZAMY10 otrzymasz 10% zniżki na swoją pierwszą Mięsną Paczkę. Zamawiam w Paczce zarówno mięso w kawałkach, jak i mięso mielone. Dla przykładu mięso wołowe mielone ma maksymalnie 3% zawartości tłuszczu, co jest niesamowitym wynikiem, porównując 15-20% zawartości tłuszczu w większości marketowych mięs mielonych. Z mięsa nie wylatuje woda, ani nie wydziela się dziwny zapach. Jest to współpraca reklamowa, ale jakość broni się sama.

Wartości odżywcze

Żelazo

Białko

Cynk

Witamina B12

Witaminy z grupy B