jajecznica

Jajecznica

Od kiedy?

6 miesięcy +

Często uczula?

Tak

Niezależnie od tego czy produkt jest silnym alergenem czy też nie- nie opóźniamy jego wprowadzania. Opóźnianie wprowadzania alergenów do diety malucha może w rezultacie zwiększyć szansę rozwinięcia się alergii. Najczęstszym alergenem jest mleko krowie, dotyczy 2-3% niemowląt, drugim białko jaja. Inne alergie występują jeszcze rzadziej, w liczbie poniżej 1%.

Można na surowo?

Nie

Nieścięte jajko stwarza ryzyko zatrucia salmonellą. Nie ma żadnego określonego wieku od kiedy surowe jajko uważa się za całkowicie bezpieczne dla maluchów. Decyzja należy do rodzica.  Według mnie nie warto się spieszyć. Niektóre źródła wspominają o 5-6 urodzinch, jako moment na wprowadzenie nie do końca ściętego jaja. 

Jajko nie stwarza zwiększonego ryzyka zadławienia, należy jednak zwrócić uwagę na żółtko, jeśli jest ugotowane na twardo może być nieco suche i trudne do przełknięcia.

Upewnij się, że proponujesz pokarmy w odpowiedniej, bezpiecznej formie oraz, że pozycja malucha podczas posiłku jest stabilna i bezpieczna. 

jajko-6m

6 miesięcy +

Na pierwszy ogień wybierz jajko ugotowane na twardo (12-15 minut). Następnie możesz przygotowywać również jajecznicę. Możesz przygotować ją na parze lub na patelni, na niewielkiej ilości rozpuszczonego masła. UWAGA: masła nie należy przypalać, ani podgrzewać zbyt długo. Rozpuść je na wolnym ogniu i od razu wbij jajka. Upewnij się, że jajecznica jest całkowicie ścięta.

Jajko nie jest produktem zapierającym.

Pierwsze jajko najlepiej zaproponować w postaci długo gotowanego jaja na twardo. Możesz podać je w kawałku lub rozgniecione, np. z awokado. Nie ma konieczności podawania żółtka oddzielne od białka, ale możesz to zrobić, jeśli chcesz. Ma to większy sens w przypadku maluchów obciążonych ryzykiem alergii na jajo czy alergii ogólnie (np. jeśli rodzice są alergikami). Po pierwszych próbach możesz podawać jajko na wiele różnych sposobów, w tym w postaci jajecznicy.

Upewnij się jednak, że jajko jest całkowicie ścięte. Jajka możesz podawać nawet codziennie, w różnej postaci: całe lub jako składnik dań. Pamiętaj jednak o różnorodności.

Upewnij się, że dbasz o odpowiednią higienę podczas przechowywania oraz przygotowywania jaj. Nie powinny one dotykać w lodówce innych pokarmów, a podczas gotowania z jajami nie należy kroić na tej samej desce, na której były surowe jaja, ani tym samym nożem, który mógł mieć styczność z surowymi jajkami.

Ciekawostka: w Wielkiej Brytanii niemowlęta mogą spożywać jajka na surowo. Warunkiem jest wybór jajek oznaczonych symbolem czerwonego lwa (kury szczepione przeciwko salmonelli). W Polsce również stosuje się taką szczepionkę, jednak nadal zalecenia wskazują, by nie podawać nieściętych jaj małym dzieciom, nawet do 5 urodzin.

Wartości odżywcze

Witaminy z grupy B

Witamina D

Cynk

Żelazo