Pierwsze jajko najlepiej zaproponować w postaci długo gotowanego jaja na twardo. Możesz podać je w kawałku lub rozgniecione, np. z awokado. Nie ma konieczności podawania żółtka oddzielne od białka, ale możesz to zrobić, jeśli chcesz. Ma to większy sens w przypadku maluchów obciążonych ryzykiem alergii na jajo czy alergii ogólnie (np. jeśli rodzice są alergikami). Po pierwszych próbach możesz podawać jajko na wiele różnych sposobów, w tym w postaci jajecznicy.
Upewnij się jednak, że jajko jest całkowicie ścięte. Jajka możesz podawać nawet codziennie, w różnej postaci: całe lub jako składnik dań. Pamiętaj jednak o różnorodności.
Upewnij się, że dbasz o odpowiednią higienę podczas przechowywania oraz przygotowywania jaj. Nie powinny one dotykać w lodówce innych pokarmów, a podczas gotowania z jajami nie należy kroić na tej samej desce, na której były surowe jaja, ani tym samym nożem, który mógł mieć styczność z surowymi jajkami.
Ciekawostka: w Wielkiej Brytanii niemowlęta mogą spożywać jajka na surowo. Warunkiem jest wybór jajek oznaczonych symbolem czerwonego lwa (kury szczepione przeciwko salmonelli). W Polsce również stosuje się taką szczepionkę, jednak nadal zalecenia wskazują, by nie podawać nieściętych jaj małym dzieciom, nawet do 5 urodzin.